Beschikbaarheid

Tips voor mooie trouwfoto’s: het aankleden, de visagie en de hairstyling

Trouwen, het blijft een bijzondere gebeurtenis. Als trouwfotografe heb ik al heel veel bruiloften meegemaakt en toch is geen bruiloft hetzelfde. Uniek door de invulling, locatie en natuurlijk de twee personen die centraal staan. Aan mij als fotografe de taak om deze unieke dag zo goed mogelijk vast te leggen en het bruidspaar te voorzien van prachtige foto’s die bijdragen aan de herinnering van die speciale dag. Maar, hoe krijg je die perfecte foto’s? In een reeks van een aantal artikelen bied ik je tips. Het eerste artikel ging over de voorbereiding op jullie trouwdag. In dit artikel bespreken we het aankleden, de visagie en de hairstyling op de dag zelf. Uiteraard alles vanuit het perspectief van de bruidsfotografie.

Foto’s van het aankleden, de visagie en de haarstyling

Natuurlijk kunnen foto’s van de aanloop naar het grote moment niet ontbreken. Juist deze foto’s maken de reportage compleet. Jij en jouw aanstaande worden helemaal mooi gemaakt, en alleen dat al is natuurlijk een uniek moment. Voor de mooiste foto’s van dat moment, het aankleden, de visagie en de haarstyling geef ik een aantal tips. Natuurlijk zijn niet alle tips altijd in de praktijk te brengen, maar als je er rekening mee houdt dan weet ik bijna zeker dat je straks versteld zult staan van het resultaat van deze foto’s.

De ruimte

De ruimte waarin je straks helemaal mooi wordt gemaakt is natuurlijk bepalend voor de foto. Als het lukt is een ruime kamer natuurlijk prettig, vooral als deze ook nog opgeruimd is. Teveel spullen in deze ruimte leiden af van het onderwerp waar het echt om gaat, dat ben jij! Zet desnoods even wat spullen die je niet nodig hebt opzij, dit kan jouw ceremoniemeester natuurlijk ook doen. Mijn tip is dan ook: probeer een zo groot en licht mogelijke ruimte te gebruiken, vraag je ceremoniemeester om in het draaiboek mee te nemen dat alle onnodige spullen (tijdelijk) uit beeld zijn.

Foto van visagie op trouwdag, genomen door bruidsfotografe FloorFoto

Spiegels

Je hebt ze vast al eens gezien, van die prachtige foto’s waar je spiegelbeeld je echt mee terug neemt naar dat speciale moment. Je ziet jezelf zitten in de stoel of toen je jouw kleding aan had, zoals je jezelf ook zag op dat mooie moment. Zorg voor een of meerdere hand- en of passpiegels. Bij voorkeur  mooie spiegels, dus niet een oud plastic exemplaar dat je al sinds je jeugd bezit.

Kleding tijdens de visagie en hairstyling

Het is natuurlijk heerlijk om de dag te beginnen in een felle badjas of je joggingkleding tijdens de visagie en haarstyling maar bijvoorbeeld een lichte zijden ochtendjasje maakt het veel mooier op de foto’s. Je kan er natuurlijk voor kiezen dat niet te doen, om het “voor- en na-moment” lekker veel contrast mee te geven. Ga dan over the top, trek dan je tijgerprint trainingspak lekker aan!

Jouw entourage

Jij kan natuurlijk met alles rekening houden, maar het is ook leuk als degenen die heel dichtbij staan en jou bijstaan tijdens de aankleding dat ook doen. Je kunt je voorstellen dat juist de herinnering aan dit moment met jouw dierbaren, maar ook jouw visagist en kapper nog specialer wordt als zij er ook mooi uitzien. Misschien goed om dat even te overleggen, of aan jouw ceremoniemeester te vragen.

 

De jurk, sieraden en ringen fotograferen

Zorg dat alles zoveel mogelijk bij elkaar ligt voor de foto’s. Graag fotografeer ik de ringen, sieraden, de jurk ergens mooi opgehangen, schoenen en parfum voordat de bruid zich aankleed. Een mooie hanger voor de kleding maakt het beeld natuurlijk wat attractiever. Ik fotografeer zoveel mogelijk details, maar het journalistieke verhaal gaat wel voor. Mooie menselijke gebeurtenissen tijdens het aankleden mogen absoluut niet gemist worden. Wil je echt alles 100% hebben, dan kun je altijd overwegen een second shooter in te huren. Ik schreef daar al over in dit artikel.

Foto van trouwring, genomen op trouwdag door bruidsfotografe FloorFoto

Glitter en glamour

Glitter en glamour, yes! Maar doe bij voorkeur geen glitters op. De camera ziet dit als witte punten en dit komt bijvoorbeeld over als roos in het haar.

Jouw partner of jij, wie eerst?

Qua fotografie is het zeker de moeite waard ook bij jouw partner te fotograferen. Dit geeft voor jullie de gelegenheid de foto’s van elkaar terug te zien op de momenten van de dag dat jullie niet samen zijn. Als fotograaf kan ik natuurlijk maar op één plek tegelijk zijn, dus dit vraagt wel wat extra planning. Als jullie dit graag willen raad ik je aan om de ceremoniemeester te vragen dit goed te plannen en op de dag zelf te begeleiden. Ook hiervoor kan ik een ervaren second shooter meenemen. Hij of zij kan er de hele dag bij zijn, maar eventueel ook alleen de voorbereidingen van de bruidegom fotograferen.

Bruidegom op trouwdag, vastgelegd door trouwfotografe FloorFoto

Klaar voor de presentatie, de ontmoeting

Dan is het moment daar dat jij en jouw partner elkaar voor het eerst die dag volledig klaargemaakt zullen zien! Hoe zien jullie dit moment voor je? Het is vaak een emotioneel moment, waar dikwijls ook al familie en vrienden bij zijn. Veel bruiden willen graag van de trap komen. Voor de foto’s is het dan belangrijk dat de ruimte voldoende licht en ruimte biedt. Als de ruimte klein en donker is raad ik aan de ontmoeting op een andere plek te doen. Denk bijvoorbeeld aan de woonkamer, tuin of voordeur. Maar het kan ook buitenshuis, bijvoorbeeld in een mooie straat, een park of op jullie trouwlocatie. Mocht je op zoek zijn naar meer inspiratie voor dit bijzondere moment raad ik je aan op Pinterest eens te zoeken naar ‘first look’.

Ik hoop dat jullie deze tips waardevol vinden. In de volgende blog deel ik meer tips voor de dag zelf! Benieuwd naar meer over mijn ervaring of mogelijkheden als bruidsfotografe? Neem een kijkje op mijn pagina over bruidsfotografie of neem contact op.