Beschikbaarheid

Tips voor mooie trouwfoto’s: de voorbereiding

Trouwen, het blijft een bijzondere gebeurtenis. Als trouwfotografe heb ik al heel veel bruiloften meegemaakt en toch is geen bruiloft hetzelfde. Uniek door de invulling, locatie en natuurlijk de twee personen die centraal staan. Aan mij als fotografe de taak om deze unieke dag zo goed mogelijk vast te leggen en het bruidspaar te voorzien van prachtige foto’s die bijdragen aan de herinnering van die speciale dag. Maar, hoe krijg je die perfecte foto’s? In een reeks artikelen bied ik je tips, van de voorbereiding tot aan de ceremonie en het feest. En zoals met veel dingen is een goede voorbereiding het halve werk, daarom lees je in dit artikel een aantal tips die helpen in de voorbereiding van jullie trouwdag.

Contactgegevens en locatie bruidsfoto’s

Deze tip voelt misschien als een open deur. Maar goede communicatie over de locatie(s) en relevante contactgegevens zijn echt heel belangrijk! Ik ontvang deze gegevens graag ruim van tevoren, zodat ik bij eventuele vragen in de voorbereiding of op de dag zelf direct in contact kan komen met de relevante personen. Dit maakt mijn werk een stuk eenvoudiger én jullie dag relaxter.

Goede communicatie over de locatie en gasten maakt het werk van een trouwfotograaf eenvoudiger en zorgt voor betere foto's.

 

Logistiek van een bruidsfotograaf

Als fotografe kom ik vaak als eerste aan en ga ik als laatste weg. Ik verzoek altijd een vergunning of gereserveerde parkeerplaats dichtbij de locatie. Gedurende de dag ben ik in de weer met mijn camera maar ook toebehoren zoals licht, statieven etc. sjouw ik soms mee. Een verre parkeerplaats is dan niet handig. Is dichtbij parkeren of het reserveren van een parkeerplaats niet mogelijk bij jullie locatie? Natuurlijk is meerijden met het bruidspaar zelf of daggasten naar een (andere) locatie geen probleem, wanneer de eindplek ook weer bij mijn auto is. Graag bespreek ik deze details vooraf met jullie of met de ceremoniemeester, zodat ik voorbereid ben en we de hele bruidsshoot zo goed mogelijk organiseren.

Een goede foto zit ‘m in de details

Details maken de foto speciaal en uniek. Het is daarom goed om alvast over een aantal zaken na te denken. Zoals de ruimte waar de bruid zich omkleedt. Op de dag zelf maak ik een ook foto’s van de voorbereiding, zoals haar, visagie en natuurlijk de bruidsjurk. Het is fijn als de ruimte waar jij je gaat omkleden veel licht heeft en opgeruimd is. Ook hiervoor geldt, denk aan de details Hang je bruidsjurk op aan een speciale hanger voor bruiloften in plaats van aan zo’n plastic hanger. Trek een mooie ochtendjas aan. Laat de mensen die je helpen ook alvast iets gepast aantrekken. Leg de ringen, oorbellen, schoenen, parfum e.d. klaar, zodat die ook mooi worden vastgelegd.

Een mooie trouwfoto zit 'm in de details. Bijvoorbeeld een foto van je trouwjurk.

Het voordeel van een second shooter

Het is extra leuk als er zowel foto’s zijn van de voorbereidingen van de bruid als van de bruidegom. Soms kan ik dat zelf doen en rijd ik heen en weer. Soms is dat niet mogelijk en is het een optie om voor dit gedeelte een tweede fotograaf in te huren. Ik kan jullie de mogelijkheid bieden om alleen de voorbereidingen te laten fotograferen, maar een tweede fotograaf voor de hele dag is natuurlijk ook een optie. Dan wordt jullie trouwdag nóg completer en uit meerdere hoeken vastgelegd. In een volgend artikel ga ik hier verder op in.

Visagie voor bruidsfoto’s

Een tip die veel effect heeft op de foto’s: zorg voor een goede visagiste. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat je niet glimt op de foto’s en op een mooie, natuurlijke manier opgemaakt bent. Je voelt je mooier en zelfverzekerder met goede make-up. Maak ruim van tevoren een afspraak en begin op de dag zelf niet te vroeg, maar neem er ook de tijd voor, zodat je geen stress hebt op je eigen trouwdag. Bij jou thuis afspreken is het prettigst, maar soms is dat niet mogelijk en wordt haar en make-up bij de kapsalon gedaan. Ook daar kan ik bij aanwezig zijn.

Een goede visagiste zorgt dat je niet glimt op de trouwfoto's

Wat als het regent?

Zorg dat je van tevoren hebt nagedacht over een binnen locatie voor de fotoshoot. Mijn ervaring is dat regen je dag zeker niet hoeft te verpesten. Er is altijd een mogelijkheid om mooie foto’s te maken. Ook binnen. Vinden jullie het lastig om een geschikte binnen locatie te vinden? Ik denk graag met jullie me.

Styling trouwfoto’s

Denk na over de styling. Je kunt bijvoorbeeld een bepaald thema kiezen. Dat zorgt voor eenheid in de foto en maakt het allemaal wat persoonlijker. Heb je inspiratie nodig? Op pinterest zie je vele voorbeelden. Kijk wat past bij jullie locatie en stijl. Verse bloemen of grote lampionnen zijn altijd mooi, maar sommige locaties zijn echter al erg mooi en hebben juist niet veel decoratie nodig. Dus kijk wat past bij jullie locatie en stijl.

Groepsfoto’s

Met wie wil jij graag op de foto? Naast foto’s van jullie als bruidspaar maak ik natuurlijk graag foto’s van jullie met de gasten. We plannen een moment op jullie trouwdag om deze foto’s te maken, vaak hebben we daar niet meer dan een half uur voor nodig. Om dit deel van de shoot zo soepel mogelijk te laten verlopen raad ik je aan vooraf te bedenken met wie je op de foto wilt.

Maak een lijstje met een aantal combinaties. En plan in overleg met mij wanneer we deze groepsfoto’s gaan maken. Zo kunnen er bijvoorbeeld al wat foto’s na de first look gemaakt worden of liever na de receptie. Het is fijn als de ceremoniemeester dit coördineert. We maken deze foto’s zo ongedwongen mogelijk. En vaak hebben we er niet meer dan een half uur voor nodig.

Bedenk tijdens de voorbereiding op jouw trouwfoto's alvast met wie je op de foto wilt

Samenwerking met videograaf

Willen jullie naast foto’s ook een video van jullie bruiloft? Ik adviseer jullie graag in diverse videografen die qua stijl en persoonlijkheid goed bij mijn fotografie passen. Als jullie al een videograaf op het oog hebben hoor ik dit graag ruim van tevoren, zodat ik contact kan opnemen met de videograaf over het verloop van de dag en de samenwerking.

In de volgende blog deel ik tips voor de dag zelf! Benieuwd naar meer over mijn ervaring of mogelijkheden als bruidsfotografe? Neem een kijkje op mijn pagina over bruidsfotografie of neem contact op.