Beschikbaarheid

Tips voor mooie trouwfoto’s: de fotoshoot

Trouwen, het blijft een bijzondere gebeurtenis. Als trouwfotografe heb ik al heel veel bruiloften meegemaakt en toch is geen bruiloft hetzelfde. Uniek door de invulling, locatie en natuurlijk de twee personen die centraal staan. Aan mij als fotografe de taak om deze unieke dag zo goed mogelijk vast te leggen en het bruidspaar te voorzien van prachtige foto’s die bijdragen aan de herinnering van die speciale dag. Maar, hoe krijg je die perfecte foto’s? In een reeks van een aantal artikelen bied ik je tips. Eerder schreef ik over de voorbereiding op jullie grote dag én alles op de dag zelf tot aan de ceremonie, zoals het aankleden en de visagie. In deze blog bied ik tips voor de foto’s tijdens de fotoshoot van jullie samen.

De fotoshoot: even een moment voor jullie samen

Op de grote dag staan jullie als bruidspaar natuurlijk centraal. Daar horen ook foto’s van alleen jullie samen bij. Tijdens jullie trouwdag is dit niet alleen een moment om mooie foto’s van jullie tweeën te maken, maar ook een moment om even écht samen te zijn. De huwelijksdag is vaak druk met veel mensen en geweldige momenten, juist dan kan het heerlijk zijn even samen van deze bijzondere dag te genieten. Daarom raad ik aan: plan voor én/of na de ceremonie een moment om samen foto’s te maken en de dag nog intenser te beleven. Plan hier ongeveer een uur voor, of kies ervoor om een half uur foto’s te maken voor de ceremonie en een half uur later op de dag. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om de fotoshoot heel kort te houden als poseren niet zo bij jullie past. Ik raad wel aan om er toch een moment voor te nemen. Al is het maar door even een wandeling te maken samen. Een paar mooie foto’s van jullie tweetjes is altijd fijn om te hebben. En echt poseren is helemaal niet nodig. Ongedwongen, spontane foto’s zijn vaak juist veel mooier en echter.

De fotoshoot: voor of na de ceremonie

Veel bruidsparen kiezen er voor om de fotoshoot voor de ceremonie te plannen. Het voordeel van foto’s maken voor de ceremonie is dat jullie daarna alle tijd hebben voor jullie gasten. De ervaring leert echter dat jullie na de ceremonie een stuk meer ontspannen zijn. Beide keuzes hebben dus een voor- en een nadeel. Laat het vooral van jullie dagindeling afhangen wat voor jullie het beste uitkomt. Uiteraard denk ik graag met jullie mee over tijd, locatie en moment van de fotoshoot.

De fotoshoot: locatie

Denk van tevoren na over de uitstraling van jullie foto’s samen. Houden jullie van foto’s in de natuur, juist midden in de stad of beide? Of kiezen jullie voor een industriële look? Aan de hand daarvan bepalen we de locatie van de shoot. Het is heel fijn als de fotoshoot op dezelfde locatie is als de rest van de trouwdag of in ieder geval dicht in de buurt. Mochten jullie toch graag voor een hele andere locatie kiezen neem daar dan ruim de tijd voor, zodat jullie zonder stress op de locatie aankomen.

De keuze qua locatie maakt zeker uit voor de uitstraling van de foto’s. Maar uiteindelijk is het ‘t belangrijkste dat jullie plezier hebben en ontspannen zijn. Vandaar ook dat de klik tussen jullie en mij zo belangrijk is. Dit is ook het enige moment naast het maken van de groepsfoto’s waarbij jullie mij zullen opmerken. De rest van de trouwdag ben ik als het ware vrij onzichtbaar voor jullie.

De fotoshoot: het licht

Gedurende de fotoshoot maak ik vooral gebruik van natuurlijk licht, tenzij we in de avond foto’s maken of als het licht heel hard is overdag. Dan heb ik vaak extra flitsers en lampen bij me. Uiteraard gebruik ik mijn expertise als fotograaf om het licht zo optimaal mogelijk te benutten. Vaak is zijlicht of tegenlicht het mooist.

Ook het seizoen heeft natuurlijk effect op licht, in de winter is het al vroeg donker en raad ik daarom aan midden op de dag foto’s te maken. In de zomer zijn juist de ochtend en namiddag de beste momenten. Het is fijn om hier in de planning rekening mee te houden.

Tot slot: We wonen (en trouwen) in een land waar het regelmatig regent, zorg dus ook altijd voor een alternatieve locatie waar we binnen foto’s kunnen maken. Ik heb al veel prachtige locaties gezien en adviseer jullie hier graag over! Maar bedenk ook: Foto’s in de sneeuw, wind of regen kunnen juist heel gaaf zijn om te maken. Het hoort bij je dag. Dus ben je er voor in, neem een paraplu mee, trek je regenlaarzen aan en we maken wat mooie shots buiten.

Ik hoop dat jullie deze tips waardevol vinden. In de volgende blog deel ik meer tips voor de dag zelf! Benieuwd naar meer over mijn ervaring of mogelijkheden als bruidsfotografe? Bekijk mijn portfolio of plan een kennismaking!