Beschikbaarheid

Familiefotoshoot: een gezellige dag én mooie foto’s

Je (schoon-)ouders zijn 40 jaar getrouwd, je moeder wordt 75 jaar, je oom en tante uit het buitenland komen een week over. Of je wilt de familie gewoon verrassen met een gezellig moment samen en een mooie herinnering na afloop. Dan is een familiefotoshoot een uitstekend idee. Want hoeveel foto’s heb je van je familie of gezin waar iedereen leuk op staat? Je zult zien hoe dierbaar zulke foto’s voor iedereen zijn. In dit blog biedt ik je een paar tips om de familiefotoshoot goed te laten verlopen.  

Hoe kies je een fotograaf?

Als familie heb je vaak een eigen smaak. Zoek daarom als dat lukt met een aantal familieleden een fotograaf uit, waarvan het grootste deel enthousiast wordt. Of kies voor een vertrouwd persoon waar jullie al eerder mee hebben gewerkt.

Let naast de kosten vooral ook op de stijl van de fotografie en vraag naar het aantal foto’s dat je ontvangt. Zit er een standaard aantal bij? Moet je na afloop betalen voor extra foto’s?

Familiefotoshoot buiten

familiefotoshoot buiten foto's maken met familie

Een familiefotoshoot is óók een gezellige dag met de familie

De hele familie bij elkaar krijgen is vaak best een klus! Je kunt daar datumprikker bij gebruiken om samen tot een geschikte datum te komen. Bekijk ook meteen een tweede optie voor het geval het weer tegenvalt op die dag.

Als er kleine kinderen bij zijn spreek dan duidelijk af of er iemand nodig is die ze gezellig kan bezighouden wanneer ze niet op de foto hoeven. En is het tijdstip geschikt in verband met (middag-)slaapjes? Het is beter om er van tevoren over na te denken, zodat de fotoshoot echt een gezellig moment met elkaar is. Jullie kunnen ook iets leuks plannen om na de fotoshoot te doen. Je hebt nu toch de dag al vrij gehouden. Bijvoorbeeld samen wat eten, wandelen of gezellig nog even napraten op het terras.

Kinderen bij familiefotoshoot

Familiefotoshoot buiten met kinderen

 

De locatie voor jullie familiefotoshoot: buiten of binnen?

Bedenk en overleg samen welke locatie jullie leuk vinden voor de familiefotoshoot. Dit kan bijvoorbeeld een mooie buitenlocatie zijn of een plek die voor jullie een bijzondere betekenis heeft. Buiten fotograferen is met een groep sowieso extra leuk, omdat iedereen zich dan vaak meer kan ontspannen op de foto. Het ziet er allemaal wat ongedwongener uit. Vooral met kleine kinderen erbij is dit een goede keuze. In de omgeving van Haarlem zijn heel veel mooie buitenlocaties te vinden.

Mochten jullie als familie ver uit elkaar wonen, dan is het handig om een locatie af te spreken waar jullie allemaal makkelijk kunnen komen. Ook moet er misschien rekening gehouden worden met familieleden die minder mobiel zijn. Is de plek makkelijk begaanbaar en te bereiken voor iedereen?

Familiefotoshoot, buiten familiefoto's maken

Locatie kiezen voor een familiefotoshoot buiten

Het weer tijdens een fotoshoot

Een mooi seizoen om foto’s te maken is de lente. Alles staat in bloei en je hoeft geen jas aan. Maar ook een fotoshoot op koudere dagen is prima vol te houden! De jassen gaan voor de foto even kort uit en zodra we dan weer verder lopen naar een andere plek, kunnen de jassen tussendoor gewoon weer aan. Mocht er regen worden voorspeld dan neem ik een week van tevoren even contact met jullie op om een alternatieve locatie te bespreken of de familiefotoshoot eventueel te verplaatsen.

Fotoshoot tip: rustige kleding

Voor de familiefotoshoot mogen jullie gewoon jezelf zijn, met kleding die je graag draagt. Wel is het leuk wanneer jullie kleding iets op elkaar afgestemd is qua kleur; zonder drukke patronen, streepjes of stippen (dit zorgt voor een onrustig beeld op de foto’s).  Mocht het buiten koud zijn, dan is het handig om extra warme kleding aan te doen, zodat de jassen ook even uit kunnen. Neem voor de kinderen eventueel een extra set kleren mee.

De foto’s

Gedurende de familiefotoshoot mogelijk jullie zelf bepalen met welke ‘combinaties’ van familieleden jullie op de foto willen. Net wat jullie zelf leuk vinden! Uiteraard kunnen er ook portretfoto’s gemaakt worden van de kinderen en familieleden apart. Bedenk van tevoren alvast even gezamenlijk welke foto’s jullie naast de groepsfoto in ieder geval nog meer willen hebben. Tussendoor maken we uiteraard ook allerlei leuke en spontane actiefoto’s.

Tip voor familiefotoshoot; draag rustige kleding

Familiefotoshoot vader en kind

 

Niet vergeten voor jullie familiefotoshoot

Geniet vooral van de fotoshoot en houd je niet teveel bezig met het regelen. Dat is ook helemaal niet nodig. Een professionele fotograaf zorgt voor en fijne, spontane sfeer en schiet ondertussen de leukste momenten. Het belangrijkste is dat jullie een leuke dag hebben en dat jullie er mooie foto’s als herinnering aan overhouden. Benieuwd naar mijn foto’s? Bekijk mijn portfolio of neem contact op voor meer vragen.

Buiten foto's met familie maken tijdens familiefotoshoot