Beschikbaarheid

Baby fotoshoot: tips voor prachtige babyfoto’s

Gefeliciteerd! Jullie verwachten een baby óf zijn net (opnieuw) ouders geworden. Hoe fantastisch zou het zijn om die eerste bijzondere fase vast te leggen? Want, cliché maar waar, de echte newborn fase duurt maar heel kort. Benieuwd hoe we jullie roze wolk vast kunnen leggen? Ik geef een aantal tips voor een geslaagde baby fotoshoot.

Een baby fotoshoot bij jullie thuis

Als ervaren en professionele fotograaf houdt ik er rekening mee dat je een baby niet kunt regisseren. Daarom kom ik bij jullie thuis fotograferen en neem ik uitgebreid de tijd om foto’s te maken van jullie kindje, bijvoorbeeld net voor of na het slaapmoment. We kiezen het mooiste licht en fotograferen de echte, spontane momenten.

Baby fotoshoot door Floorfoto

Baby fotoshoot met vader en baby

Een opgeruimde, lichte kamer voor de baby fotoshoot

Voor het mooiste resultaat maak ik het liefst gebruik van ruimtes met veel natuurlijk licht, zo hoef ik geen kunstlicht te gebruiken. Heb je een slaapkamer waar het licht mooi binnenvalt of is jullie woonkamer juist heel zonnig? Dan kunnen we die ruimtes goed gebruiken.

Natuurlijk is een ruime kamer fijn, maar dat is absoluut niet noodzakelijk! Ook in een groot tweepersoonsbed, op de bank of op een aankleedkussen kunnen we mooie babyfoto’s maken. Het is wel belangrijk dat de ruimte opgeruimd is, zodat er zo min mogelijk spullen in beeld komen.

Zorg voor een warme ruimte

Tijdens de baby fotoshoot willen we jullie baby natuurlijk zo goed mogelijk op zijn of haar gemak stellen en baby’s kunnen hun eigen lichaamstemperatuur een stuk minder goed reguleren. Daarom raad ik aan om ervoor te zorgen dat de ruimte waar we de foto’s maken lekker warm is, al helemaal als de baby uit de kleren gaat! Zo creëren we een fijne plek waar jullie kindje zich veilig en relaxt voelt en maken we de mooiste babyfoto’s.

baby op commode tijdens baby fotoshoot

baby fotoshoot voor babyfoto's door FloorFoto

Voed de baby vlak voor de baby fotoshoot

Een goed gevoede baby is een tevreden baby! Ik raad je daarom aan de baby vlak voor de fotoshoot nog te voeden, zodat hij of zij het meest relaxt is. Pas wel op, veel baby’s geven melk terug. Dat maakt voor de fotoshoot niet uit, maar het is wel handig om gedurende de fotoshoot extra doekjes binnen handbereik te hebben.

Fotoshoot voor het hele gezin

Jullie baby staat centraal tijdens een baby fotoshoot, maar natuurlijk horen ook beide ouders daarbij. Heeft jullie kindje al een grote broer of zus? Dan is het extra leuk om foto’s te maken van het hele gezin. Zo hebben jullie na afloop mooie spontane foto’s van het hele gezin!

Verwacht niet dat kleine kinderen een lange shoot kunnen doen, soms hebben broertjes of zusjes daar helemaal geen zin in. In dat geval doen we een korte shoot met broers en zussen, waarin we de positieve sfeer zo lang mogelijk vasthouden. Met spelletjes, grapjes of even tijd alleen met papa of mama maken we het ook voor de broertjes en zusjes zo fijn mogelijk.

Broer en zus tijdens baby fotoshoot

Gezin tijdens baby fotoshoot

Detailfoto’s tijdens de baby fotoshoot

Het is leuk om ook wat details te fotograferen van de kamer, kleertjes of bijvoorbeeld een armbandje. Jullie hebben met zorg een mooi kamertje gemaakt voor de baby, welke details wil je over tien of twintig jaar nog terugzien op de foto’s? Doe daarin vooral niet te veel Pinterest en dergelijke na, maar laat het echt jullie eigen fotoshoot worden met échte beelden van jullie babykamer.

Niet teveel photoshoppen

Photoshoppen en nabewerken hoort natuurlijk bij mijn werk als fotograaf. Toch raad ik je voor een baby fotoshoot aan niet te veel te photoshoppen. Heeft je kindje bijvoorbeeld berg of rode pukkeltjes? Dan stel ik voor dat we de baby footshoot een weekje uitstellen, voor de meest relaxte en natuurlijke babyfoto’s.

Newborn shoot

Baby tijdens newborn shoot

Wees geduldig

Een fotoshoot met een baby gaat niet altijd zoals gepland. Als je kindje moet huilen is het bijvoorbeeld nodig om de fotosessie even te onderbreken voor een extra voedermoment of om even rond te lopen. Ik raad je aam om ruim de tijd in te plannen voor de fotoshoot, geduld te hebben en vooral te genieten van de momentjes samen.

Enthousiast geworden? Aarzel niet en boek meteen een fotoshoot bij FloorFoto! Nog iets meer inspiratie nodig? Bekijk dan bijvoorbeeld mijn pagina over professionele fotoshoots.