Beschikbaarheid

Goede briefing voor een professionele fotograaf

Je hebt passende foto’s nodig en schakelt hiervoor een professionele fotograaf in. Maar hoe zorg je er dan voor dat de fotograaf foto’s maakt die perfect aansluiten bij het doel dat je voor ogen hebt? Het geheim van goede foto’s én een soepel verlopende fotoshoot zit hem niet alleen in de kwaliteiten, maar zeker ook in de briefing van de fotograaf. Lees dit artikel voor een handige checklist waarmee je zelf een goede briefing opstelt!

1. Weet wat je vraagt

Realiseer je goed wat voor opdracht je geeft én aan wie. Niet iedere fotograaf kan alles maken. Het is verstandig rekening te houden met een specialisme. Dat is vaak verbonden met de uitrusting en de ervaring van een professionele fotograaf. Een portretfotograaf maakt hele andere foto’s als een productfotograaf, en een evenement fotografeert heel anders dan een interieur of kantoorsituatie. Kijk dus goed naar het portfolio van de fotograaf of vraag naar voorbeelden.

2. Maak vooraf duidelijke prijsafspraken

Als het goed is heb je de tarieven ook met de fotograaf besproken bij het uitzetten van de opdracht. Maar vergeet niet vooraf goed te bedenken of het gaat om een eenmalige publicatie of dat je de foto vaker wilt gaan gebruiken. In sommige gevallen kan het slim zijn om de gebruiksrechten direct af te kopen.

3. Omschrijf de stijl van de fotografie

Geef zo goed mogelijk aan wat je voor ogen hebt. Wat moeten de beelden uitstralen? Heb je specifieke wensen? Maak ze kenbaar. Draait het in je foto’s om mensen, om dieren of juist om objecten of het interieur? Wil je een (terugkerend) effect in je foto’s, bijvoorbeeld een scherptediepte effect? Ga je voor overzichtsfoto’s of voor detailfoto’s? Wil je (wat) humor of moet het vooral zakelijk en serieus?

Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Dus heb je voorbeelden om je briefing kracht bij te zetten, voeg die dan toe. Heb je richtlijnen vastgesteld in je huisstijl, neem die dan standaard op in de briefing van de fotograaf.

Geef dus zoveel mogelijk informatie, zodat duidelijk is wat je wilt hebben, maar laat tegelijkertijd voldoende ruimte over voor een eigen draai van de fotograaf. Durf ook te vertrouwen op zijn of haar kwaliteit. Die heb je niet voor niets geselecteerd.

4. Geef aan waar de foto’s voor gebruikt worden

Vermeld als het even kan in welke formaten en indeling je de foto’s wilt gebruiken. Daarbij kun je aan het volgende denken:

Wil je liggende, staande of vierkante foto’s, of moeten ze op meerdere manieren toepasbaar zijn? Als er tekst in de foto komt, staat die dan over het beeld heen of ernaast, erboven of eronder? Wil je van mensen alleen hun hoofd zien of moeten ze ten voeten uit in beeld?

Wil je een foto eventueel ook als heel groot formaat gebruiken, bijvoorbeeld als billboard? Moeten de foto’s een witte achtergrond hebben of juist een representatieve achtergrond die past bij het doel van de shoot? Weet je nog niet precies waar de foto’s voor gebruikt gaan worden? Dan is ook die informatie handig voor de fotograaf. Een professionele fotograaf kan dan juist veel diverse foto’s maken van dezelfde setting, die op verschillende manieren zijn te gebruiken.

5. Geef aan wie de doelgroep is

De stijl van een foto wordt onder andere bepaald door de doelgroep. Denk daarom goed na over wie je precies met de foto wil aanspreken en wat zij belangrijk vinden en deel deze informatie met de fotograaf.

6. Laat weten hoeveel foto’s je geleverd verwacht te krijgen

Verwacht je minimaal 20 foto’s vanuit diverse hoeken, dan kost dit vanzelfsprekend meer tijd dan het maken van 5 foto’s vanuit 1 hoek. Hoe specifieker je kunt aangeven wat voor aantallen foto’s wenselijk zijn, hoe beter de fotograaf tijdens een shoot kan inschatten of er voldoende foto’s zijn gemaakt.

7. Laat weten wanneer je de foto’s nodig hebt

Na de fotoshoot moeten de beelden geselecteerd en bewerkt worden. Laat de fotograaf weten wanneer de deadline is. Heb je de beelden snel nodig? Geef dat dan aan en maak er afspraken over zodat de fotograaf het kan inplannen.

8. Deel noodzakelijke logistieke informatie met de fotograaf

Zorg ervoor dat de fotograaf over de benodigde logistieke informatie beschikt, bijvoorbeeld telefoonnummers van contactpersonen op locatie, een programma, parkeergelegenheid, eventuele veiligheidsmaatregelen op locatie, etc. Met deze informatie kan een fotograaf zo efficiënt mogelijk te werk gaan.

9. Regel toestemming waar nodig

Voor het fotograferen van mensen en locaties is vaak toestemming nodig. Denk hierbij aan bijvoorbeeld semi-publieke ruimtes zoals een winkelcentrum of treinstation. Ook als je bepaalde mensen wil laten fotograferen, houd er dan rekening mee dat zij moeten instemmen met de fotoshoot.

Een goede voorbereiding is de basis voor een geslaagde fotoshoot en een fotografie briefing is daarvan een belangrijk onderdeel. De beste fotoresultaten ontstaan immers als opdrachtgever en fotograaf goed op elkaar ingespeeld zijn. Zoek jij een professioneel fotograaf om jouw bedrijf mooi in beeld te brengen? Ik kom graag met je in contact! Dan bespreken we samen waar je naar op zoek bent en hoe ik je hierbij kan helpen.