Beschikbaarheid

Trouwfoto’s: tips voor de ceremonie

Hoe gaat jullie ceremonie eruit zien? Trouwen blijft een bijzondere en altijd weer unieke ervaring. Uniek door invulling, locatie én natuurlijk het bruidspaar. Als trouwfotografe heb ik al heel wat bruiloften mogen aanschouwen én vastleggen, daarom verzamel ik in een reeks artikelen een aantal tips waarmee je het meeste uit jouw trouwfoto’s haalt. In dit artikel bied ik je een aantal tips voor de trouwceremonie en het moment dat de bruidstaart wordt aangesneden.

Licht tijdens de trouwceremonie

Het licht tijdens jullie ceremonie is natuurlijk sterk afhankelijk van de locatie. Voor de foto’s is het goed als er (gedeeltelijk) licht op jullie valt, bijvoorbeeld vanuit een raam naast of voor jullie. Zijn jullie er nog niet uit waar jullie trouwen? Probeer dan rekening te houden met het licht, zowel bij goed als slecht weer. Vooral tegenlicht, als jullie bijvoorbeeld pal voor een raam zitten maakt het fotograferen minder mooi. Probeer in dat geval iets schuin van het raam te gaan zitten indien mogelijk. Mocht het niet anders kunnen dan los ik het op met een kleine invulflits. In alle omstandigheden zorg ik ervoor dat jullie er mooi op komen te staan.

Bruidsfotografie van ceremonie

Trouwfoto's: trouwen op het strand

Trouwen jullie buiten? Zorg dan dat je niet in de zon kijkt tijdens de ceremonie en dat jullie beiden evenveel in het licht zitten tijdens de ceremonie, zo voorkomen we foto’s met vreemde schaduwen! Hetzelfde geldt voor de gasten tijdens de ceremonie.

Weggegeven worden of niet?

Word jij weggegeven of lopen jullie misschien samen naar jullie plek? Dit zijn bijzondere momenten die ik graag vastleg, bijvoorbeeld de kus van je vader of de blik van de bruidegom als zijn bruid naar hem toe komt lopen. Neem hier dus vooral de tijd voor, geniet van het moment en loop niet te snel. Het is fijn als ik vooraf weet hoe de ceremonie er ongeveer uitziet. Of er bijvoorbeeld nog bijzondere speeches zijn of dat jullie een trouwbelofte uitspreken. We kunnen dit bijvoorbeeld regelen door een kort overleg met de ceremoniemeester op de dag zelf, of van tevoren op jullie aanwijzing.

Trouwfoto's: bruid weggegeven bij altaar

De eerste zoen

Jullie hebben natuurlijk nog een heel leven samen om te zoenen, maar neem ook de tijd voor de zoen tijdens de ceremonie! Dit is dé afsluiter van het ceremoniële deel van jullie dag en dus leuk om vast te leggen. Met een uitgebreide zoen krijg ik goed de kans deze eerste kus vast te leggen.

Trouwfoto's: zoen tijdens ceremonie

Trouwfoto's: kus na jawoord

De ceremonie en de ceremoniemeester

De ceremoniemeester is voor mij als fotograaf dé persoon die mij helpt jullie bruiloft zo georganiseerd mogelijk vast te leggen. Voor de foto’s is het bijvoorbeeld fijn als de zitplaatsen vooraan en aan het middenpad als eerste worden gevuld, zodat je op de foto’s geen legen plekken ziet. Ook is het heel fijn als tijdens de ceremonie zo min mogelijk foto’s genomen worden door de bruidsgasten, zodat er niet opeens iemand opspringt en net in beeld komt tijdens mooie momenten.

De bruidstaart

Ik maak graag wat foto’s van jullie bruidstaart vóór het aansnijden, zodat jullie nog eens na kunnen genieten van de prachtige taart. Het klassieke aansnijdmoment is het mooiste te fotograferen als de taart vrij staat met natuurlijk licht, en bijvoorbeeld niet tegen een muur. Op die manier kan ik er goed omheen lopen. Voor het beeld is het extra leuk als de gasten zich rondom de taart verzamelen op het moment dat jullie de taart aansnijden.

Trouwfoto's: van bruidstaart

trouwfoto's: Close up foto van bruidstaart tijdens bruiloft

Benieuwd naar meer over mijn ervaring of mogelijkheden als bruidsfotografe? Neem een kijkje op mijn pagina over bruidsfotografie of neem direct contact op.